БСП проведе среща с национално представителни организации на и за

...
 БСП проведе среща с национално представителни организации на и за
Коментари Харесай

БСП се срещна с организации на хората с увреждания и със Съюза на инвалидите


 
Българска социалистическа партия организира среща с национално представителни организации на и за хората с увреждания и със Съюза на инвалидите в България. На срещите участваха лидерът на листа на „ Българска социалистическа партия за България “ в Стара Загора и някогашен обществен министър - Георги Гьоков, секретарят на Народно събрание на Българска социалистическа партия – Вяра Емилова и претендентът за депутат Таня Мирчева.
„ За нас от Българска социалистическа партия - полезностите, задачите и политиките постоянно са отговорността за вярата и битката за правдивост. Това значи да осигуряваме надеждна отбрана на хората на труда, на бедните и изоставените, на тези, които не се оправят сами в живота (в това число и хората с увреждания), на служащите и чиновниците, да работим за образуването на необятна междинна класа и за напредъка на всички. Тези срещи постоянно са извънредно значими с цел да представим тези наши политики и да търсим поддръжка за провеждането им “, заяви Георги Гьоков по време на срещите с представителите на организациите.
Социалистът и някогашен обществен министър уточни тяхната значима функционалност да оказват поддръжка и подпомагане при създаването и провеждането на политиката за правата на хората с увреждания в сходство с условията и уточни, че това ги прави налични и мечтан и сътрудник при решение на проблемите на хората с увреждания.
„ Нашето разбиране е, че в ръководство или в съпротива, ние ще продължаваме да идентифицираме проблемите и да търсим способи и политики да ги решаваме проблемите дружно с тези, които те директно касаят “, сподели Гьоков и изрази вяра да има още срещи сред Българска социалистическа партия и организациите. 
Той разяснява обстановката в страната и следващите предварителни избори: „ Всички ще показват готовността за взаимна работа и подготвеност продължат с полемиката върху вашите проблеми. Ще говорите за опазване на здравето, за лекарствена политика, за обществени проблеми, претовареност, обучение и така нататък Трябва доста деликатно да преценявате кои, нагледно казано, единствено „ дават обещание “ и тези, които „ дават обещание “ само че и извършват. Ние от Българска социалистическа партия освен обещаваме, само че и изпълняваме, и когато участваме в ръководството, и когато сме в съпротива. За късото време, когато участвахме в ръководството, успяхме да осъществяваме мощна обществена политика “, изясни социалистът.
Гьоков напомни редицата политики за хората с увреждания, равни благоприятни условия и обществени помощи, които бяха осъществени в този интервал от Българска социалистическа партия:
В държавния бюджет за 2022 година размерът на средствата за поддръжка на хората с увреждания е повишен с 39,8% или с над 280 млн. лева по отношение на средствата за 2021 година: „ И до момента си кретаме по този начин поради безхаберието на служебното държавно управление и неналичието на бюджет за 2023 година “, разяснява Гьоков. 
Социалистът уточни още, че месечната финансова поддръжка за хората с увреждания е увеличена с 10,7% и добави, че в края на 2022 година броят на хората, които я получават би трябвало да се усили на 670 000.
Средствата в бюджета за 2022 година за даване на персонална помощ са увеличени със 104% или 223,5 млн. лева повече по отношение на 2021 година, а възнагражденията на асистентите по механизма персонална помощ са увеличени два пъти.
„ Към края на мандата на постоянното държавно управление 43 382 хора с увреждания употребяват персонален помощник, а броят на асистентите е 45 171 “, сподели още социалистът.
Приети бяха подзаконовите нормативни актове за използване на настоящото законодателство, свързани с дълго чакания от хората с увреждания нов механизъм за финансиране и даване на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения. „ Промяната облекчи тромавата административна процедура по назначение и разпределяне на медицинските произведения и хората получат нужното произведение, без да се постанова да посещават разнообразни институции “, добави Гьоков.
Той уточни още, че Българска социалистическа партия започва и осъществяването на план „ Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания “, който се финансира по Националния проект за възобновяване и резистентност, вследствие на чието осъществяването (ако служебното държавно управление продължи тази политика) би трябвало да се усъвършенства обществения статус и качеството на живот на към 3 300 души.
Социалистът изброи и уговорките, за които Българска социалистическа партия дава обещание да се бори:
Законодателство в отбрана на хората с увреждания за гарантиране правото на труд и заслужен живот;
Създаване на държавни обществени предприятия и съответно финансиране на предприятия за хора с увреждания;
Координация при хоризонталните политики за хората с увреждания сред другите министерства, каквато липсва в момента;
Обновяване на листата на медицинските произведения, за увеличение на бюджета и включване на високотехнологични модерни медицински произведения подобряващи качеството на живот на хората с увреждане;
Промяна в системата и структурата ТЕЛК;
Ефективно приобщаващото обучение, включително и за адаптиране средата към детето;
За успеваемост при даване на обществените услуги подобряващи качеството на живот;
Трудова претовареност на хората с увреждания – увеличение на средствата в НПДЗ за подкрепяне на работодатели които наемат, квалифицират и и преквалифицират хора с увреждания.
Реформа в опазването на здравето, с държавен ангажимент за достъп до здравна помощ на всеки български жител, увеличение и задържане в страната на медицинските кадри; унищожаване статута на търговски сдружения на държавните и общинските болници; гратис опазване на здравето за здравноосигурени лица;
Електронно интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки стадий от живота му;
Намаляване на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицинските произведения на 9%;
От 10 до 25 декември 2023 година еднократна помощ от 100 лв. за хора с увреждания (всички, които получават помощи от АСП- по член 20 от ЗХУ).
„ Готови сме за разговор с вас по безусловно всички проблеми и въпроси, които ви вълнуват и чието решение ще усъвършенства акомодацията на хората с увреждания към обществото и на обществото към проблемите на хората с увреждания и ще усъвършенстват живота им “, заключи социалистът в края на срещите.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР